TecTiz in gesprek met de experts: Zonne-energie

In gesprek met de experts over Zonne-energie - TecTiz werving, selectie en bemiddeling in techniek en ICT

Vele discussies gaan tegenwoordig over MVO, Maartschappelijk Verantwoord Ondernemen en over hoe bedrijven en particulieren kunnen profiteren van de economische groei zonder het milieu onnodig te belasten. Door innovaties en technologische ontwikkelingen is zonne-energie steeds meer een van de beste opties om op verantwoorde wijze in onze energiebehoefte te voorzien. TecTiz wilde er meer over weten en ging in gesprek met de experts uit de branche, Ing. Hans Duiker, eigenaar van Zonneflex.

Hans-Duiker

Zonneflex

In de volgende video zie je hoe een zonnestroom-installatie geïnstalleerd wordt. Met dank aan Zonneflex, Ing. Hans Duiker en Fred Sahil, zonnestroominstallatie specialist van TecTiz, voor hun uitleg op het dak!

 

 

Mijn eerste vraag aan Hans was waarom een organisatie of een particulier voor zonne-energie zou moeten kiezen. Volgens Hans is het antwoord eigenlijk heel simpel:

  • Een van de weinige zaken die wij dagelijks, dag in dag uit, gratis en voor niets krijgen is zonlicht.
  • Per jaar heeft iedereen gemiddeld 1750 zonuren tot zijn beschikking.
  • Daarbij valt op te merken dat bijna elk dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en dat betekent dat bestaande gebouwen optimaal benut kunnen worden.
  • Kortom, je levert een directe positieve bijdrage aan het milieu die jou vervolgens een flinke kostenbesparing teruggeeft.

Het is van groot belang om een goed ontwerp van de zonnestroominstallatie door een deskundige installateur te laten maken. Je moet namelijk met een aantal dingen rekening houden. Schuine daken van oost naar west via het zuiden onder een bepaalde hoek zijn geschikt. Daarbij moet je rekening houden met objecten die in de weg kunnen staan en schaduw kunnen veroorzaken, denk aan een dakkapel, een dakraam, een boom van de buurman of een schoorsteen. Er zijn verschillende systemen beschikbaar en elk ontwerp dient per dak passend gemaakt te worden om het jaarrendement te kunnen optimaliseren. Verkeerde montage, verkeerd ontwerp, te weinig ballast op een plat dak, schaduw of een verkeerd technisch advies levert niet het gewenst maximale jaarrendement of lekkage op jouw dak! Dat is zonde van de investering.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dakvlak heb je meestal geen bouwvergunning van de gemeente nodig tenzij je te maken hebt met een monumentaal pand of een pand dat beschermd is door een schoonheidscommissie. Installaties bij huurwoningen gaan altijd in overleg met de verhuurder. Voor platte daken die vaak uit het zicht zijn heb je geen vergunning nodig. Op een plat dak kun je vaak de panelen precies op het zuiden uit richten, het dak is makkelijk te bereiken en er zijn verschillende opstellingen mogelijk. Wel moet je uitkijken dat tijdens de installatie het dakleer niet beschadigd raakt anders heb je lekkage in huis.

Hans vertelde dat je twee soorten daken hebt, schuine en platten daken.

De bevestiging op een schuin dak gaat als volgt:

  1. Onder de dakpannen worden beugels geplaatst.
  2. Op de beugels worden een of meerdere rijen rails gemonteerd, afhankelijk van het ontwerp.
  3. Op deze rails worden de zonnepanelen gemonteerd met verschillende   klick-systemen. Even aanschroeven en de panelen liggen stevig op het dak!

 figuur-1

De bevestiging op een plat dak gaat als volgt:

  1. Er worden beugels of bakken op het platte dak geplaatst.
  2. Deze worden met behulp van ballast verzwaard tegen de wind.
  3. De zonnepanelen worden vervolgens op de beugels of bakken geplaatst en geïnstalleerd.

figuur-2

Je hebt 2 soorten meest gebruikte zonnepanelen:

1. Monokristallijn

Hierbij stuurt men stroom door de zonnecel tijdens het stollingsproces van het silicium. Deze panelen zijn zwart of donkerblauw van uiterlijk en worden vaker gekozen vanwege dit esthetisch aspect.

2. Polykristallijn

Dit paneel is meer ongestructureerd en kan beter licht uit alle richtingen ontvangen. Deze is blauw van uiterlijk.

Het verschil in opbrengst tussen mono- en polykristallijn is minimaal, mono- is iets duurder dan polykristallijn. Standaard maten zijn (99 x 165 cm) en (80 x 160 cm). Er zijn ook andere maten beschikbaar zoals (133 x 99 cm) en (125 x 99 cm).

Hoe zit een zonnestroominstallatie in elkaar?

 figuur-3

A) Zonnepanelen
B) Omvormer
C) Meterkast
D) Kwh meter
E) Elektriciteitsnet

Hoe werkt een zonnecel?

Hans legde mij uit hoe een zonnepaneel (A) nou eigenlijk werkt. Als zonlicht op silicium valt dan absorbeert het silicium een deel van de lichtenergie. De atomen waaruit silicium bestaat, veranderen als ze die lichtenergie opnemen; negatieve deeltjes die normaal bij atomen blijven (elektronen), kunnen dan vrij gaan bewegen. Tussen de twee lagen silicium ontstaat er elektrische spanning, vergelijkbaar met de plus- en minpool van een batterij. Deze gelijkspanning wordt door de omvormer (B) omgezet in wisselspanning. Nu kan de stroom gebruikt worden of teruggegeven worden aan het energienet. In dit laatste geval produceer je stroom in plats van consumeren en de Kwh meter (D) in de meterkast (C) draait dus achteruit. Hierdoor krijg je als het ware geld terug van de stroomleverancier (E).

figuur-4

De omvormer vormt spanning om van gelijkstroom (uit de zonnepanelen) naar wisselstroom (netspanning). Het vermogen ligt tussen de 250 Watt tot 20.000 Watt. Tegenwoordig dankzij moderne technieken zoals displays en datalogging, is de opbrengst op afstand uitleesbaar via internet, Wi-Fi en Bluetooth. Datalogging geeft inzicht in de werking van het systeem en het maakt een snelle opsporing van eventuele problemen mogelijk.

Bij 4 of meer panelen is een aparte groep verplicht. Het is handig om de omvormer dicht bij de zonnepanelen te plaatsen, op zolder of in de garage aangezien de omvormer een licht gezoem geeft tijdens zijn werking.

Er zijn ook micro omvormers beschikbaar, afhankelijk van het ontwerp, deze worden per paneel aangesloten.

figuur-5figuur-6

Wil je graag een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek over zonne-energie en de besparingsmogelijkheden van jouw dak? Neem contact op met Zonneflex.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone