Hoe bevlogen zijn uw medewerkers?

Hoe bevlogen zijn uw medewerkers - TecTiz werving selectie bemiddeling Techniek ICT

Wat is bevlogenheid?

De betekenis van bevlogenheid is niet zo makkelijk te omschrijven. In de Engelse taal staat bevlogenheid ook bekend onder „Engagement”. Het is een gevoel, een „state of mind” of een „mind-set” zou je kunnen zeggen. „Het enthousiasme en de motivatie waarmee uw technische specialisten hun werk uitvoeren” is een definitie die heel aardig klopt.

Bevlogenheid vind je in behulpzame, productieve en oplossingsgerichte technici en is duidelijk te vinden in werknemers die met plezier naar hun werk gaan, graag klanten tevreden stellen, veel energie uit hun werkzaamheden putten en daardoor de motivatie hebben om een extra stapje te zetten.

De aanwezigheid van bevlogen medewerkers in een organisatie is van cruciaal belang voor het succes van de organisatie omdat deze werknemers vaak het voortouw nemen in uitdagende situaties en op significante wijze bijdragen aan het vinden van de beste oplossing. Zij zijn vaak gefocust op technische innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Tevens kunnen zij als geen ander hun creativiteit aanwenden om met vernieuwende ideeën te komen die de organisatie strategisch vooruit helpen.

Is bevlogenheid te stimuleren?

Een investering in bevlogenheid blijkt voor een organisatie in praktijk een directe investering met rendementsgarantie. Bevlogen medewerkers kunnen met passie vertellen over het werk dat zij doen omdat zij van hun werk houden. Dit betekent dat zij het maximale profijt (leercurve, salarisverhoging, waardering, diverse motivatoren) uit hun werkzaamheden willen halen. Om bevlogenheid te stimuleren is het daarom van belang om de juiste match te vinden tussen de medewerker (combinatie technisch talent & ambities) en werkzaamheden die de organisatie te bieden heeft. Vervolgens is het cruciaal om creativiteit en innovatiedrang te faciliteren om verdere ontwikkeling van de organisatie mogelijk te maken.

bevlogen medewerkers

6 tips om bevlogenheid concreet te bevorderen


1. Benut talenten van medewerkers

Maak een inventarisatie van de ambities en de talenten van elke medewerker. Onderzoek wat hun drijfveren, passies en verwachtingen zijn. Maak vervolgens een inventarisatie van de werkzaamheden die elk technisch specialist uitvoert. Controleer daarna of de ambities en de talenten van elke medewerker benut worden bij de uitvoering van de werkzaamheden. Zorg ervoor dat de match tussen talenten en ambities van medewerkers en de werkzaamheden die ze uitvoeren op lange termijn optimaal blijven.

2. Creëer een open dialoog
Zorg dat er tussen leidinggevende en medewerker een open dialoog ontstaat over hoe de medewerker “in zijn vel zit”. Praat regelmatig over energievreters en energie gevers. Ontdek samen waar de medewerker tegenaan loopt en welke ondersteuning en bevoegdheden hij hiervoor nodig heeft. Activeer uw medewerker door hem te vragen wat hij zelf kan doen om het probleem op te lossen.

3. Investeer in coachend leiderschap
Iedere organisatie heeft weliswaar haar eigen leiderschapsstijl nodig. Het stimuleren van een coachende vorm van leiderschap blijkt een boost aan de bevlogenheid van uw medewerkers te geven. Investeer daarom in leiderschap dat zich richt op de behoeften en ontwikkeling van medewerkers en niet alléén op het resultaat.

4. Maak ruimte voor eigen inbreng
Het geven van ruimte voor eigen inbreng activeert medewerkers. Een proactieve instelling zorgt er vervolgens voor dat medewerkers zelf een betere balans vinden tussen stress en energie. Zorg daarom voor betekenisvol, afwisselend werk met veel ruimte voor eigen inbreng.

5. Maak vertrouwen belangrijk
Vertrouwen in procedures en in collega´s zorgt voor een werksfeer waar medewerkers fouten durven te maken en zelf actief met potentiële stressbronnen om kunnen gaan. Dit vermindert stress én levert energie op! Werk dus aan vertrouwen; wees consequent, open en rechtvaardig.

6. Creëer ontplooiingsmogelijkheden
Bevlogen medewerkers zijn leergierig. Bied daarom volop ontplooiingsmogelijkheden en stimuleer zo persoonlijke groei en ontwikkeling. Zorg dat er aandacht is voor ontwikkeling van zowel vaardigheden als kennis.

Steve Jobs

Hoe zit het met jouw bevlogenheid?

Voel jij die bevlogenheid nog? Als die ver te zoeken is, dan is er waarschijnlijk een discrepantie tussen jouw werkzaamheden en jouw capaciteiten en ambities. Wellicht is het een idee om dat voorzichtig met jouw leidinggevende te bespreken om de mogelijkheden te onderzoeken die aan jouw verdere persoonlijke groei kunnen bijdragen. Is dat niet mogelijk? Dan is het misschien heel heel wijs om de mogelijkheden buiten de organisatie te onderzoeken.

Ontevredenheid vormt op lange termijn een bron van stress wat aanzienlijk de kans op een burn-out vergroot.

Het is dan wellicht een idee om eens contact op te nemen met TecTiz voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Samen met TecTiz kun je jouw vaardigheden en ambities scherp stellen en op zoek gaan naar de nieuwe uitdaging die jou de mogelijkheid biedt om verder te groeien in de richting van jouw ambities. Daarnaast kun je samen met TecTiz de vaardigheden onderzoeken die jij nog niet hebt en bedenken hoe je die kunt verkrijgen. Als laatste stap naar bevlogenheid neemt TecTiz graag de voor jou interessante vacatures met jou door.

Ben je enthousiast over de diensten van TecTiz en wil je mee helpen bouwen aan de naamsbekendheid van TecTiz zodat er steeds meer interessantere vacatures voor je beschikbaar komen? Volg TecTiz op de verschillende sociale media platformen via de buttons boven in de navigatiebalk en deel gerust dit artikel via onderstaande buttons.

Neem contact op met TecTiz